A logopédus-gyógypedagógus tevékenységének két fontos területe a diagnosztizálás és a terápia. Ahhoz, hogy helyesen állapítsuk meg, mi is a valódi probléma, a terápia során merre induljunk el, mely területek kerülnek a fejlesztés fókuszába, sokszor vizsgálatok sorát kell elvégezni, információkat gyűjteni.

ELSŐ LÉPÉS: IDŐPONTEGYEZTETÉS

Vizsgálatra telefonon lehet jelentkezni munkanapokon 8.00 és 17.00 óra között ( tel.: 30-9331070). Vizsgálatot kizárólag a gyermek törvényes képviselője, illetve a szülő kérhet.

MÁSODIK LÉPÉS: AZ ANAMNÉZIS KITÖLTÉSE

Az anamnézisben tisztázzuk, hogy mi a szülő szerint a probléma, miért kéri a vizsgálatot, illetve a kezelést. Képet kapok a szülő ismeretei alapján arról, mi történt eddig a gyermekkel, vannak-e, lehetnek-e a panaszok hátterében organikus idegrendszeri okok, milyen lehet a genetikai háttér, van-e egyéb fejlődésbeli eltérés. Rávilágíthat a beszédállapot és a környezet esetleg meglévő összefüggéseire. Megtalálhatjuk a problémákat előidéző, fenntartó esetleg súlyosbító körülményeket. Hasznosak lehetnek ilyenkor az ehhez kapcsolódó korábbi vizsgálatok, kórházi zárójelentések dokumentumai is.

HARMADIK LÉPÉS: A VIZSGÁLAT

A vizsgálati repertoár a szülői jelzések és a szakmai szempontok alapján áll össze, minden esetben egyénre szabottan.

NEGYEDIK LÉPÉS: SZÜLŐI KONZULTÁCIÓ

A hozzám érkező gyerekek nagy része első alkalommal részletes logopédiai vizsgálaton vesz részt. Ezt a szülővel történő közös időpontegyeztetés függvényében általában egy héten belül a szülői konzultáció követi. Ezen a gyermek nem vesz részt. A beszélgetés során elmondom a vizsgálat eredményeit, kiértékelését, összegzem a tapasztalatokat, elmondom a javaslataimat, és a terápiára vonatkozó tudnivalókat. Ekkor adom át az írásos véleményt is.

Az oldal fejlesztés alatt áll.

Az oldal fejlesztés alatt áll.

Az oldal fejlesztés alatt áll.

Az oldal fejlesztés alatt áll.

Az oldal fejlesztés alatt áll.